Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο

Μια εικόνα στο κοντινό υπέρυθρο του Νεφελώματος Ταραντούλα του Μεγάλου Μαγγελανικού νέφους, του μεγαλύτερου γαλαξία - δορυφόρου που περιστρέφεται γύρω από τον Γαλαξία μας, όπου βλέπουμε ένα μεγάλο σμήνος νεαρών αστεριών να γεννιώνται από το νέφος αερίου. Το φως των αστεριών μεγάλης μάζας που συγκεντρώνονται στο κέντρο της εικόνας, φωτίζει το αέριο υδρογόνο που τα περιβάλλει μ' ένα υπέρυθρο φως, κάνοντας το νεφέλωμα ν' ακτινοβολεί.
.
Η εικόνα αυτή είναι κοντά στο υπέρυθρο και πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μ' ένα νέο τηλεσκόπιο - φασματογράφο, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Το όργανο αυτό ονομάζεται FLAMINGOS-2 και συλλαμβάνει φως λίγο πάνω από το ορατό φάσμα.
Μ' ένα καθιερωμένο φακό, θα βλέπαμε μόνο τα γαλάζια αστέρια που διασκορπίζονται στο μπροστινό πλάνο, αλλά με τον φακό κοντά στο υπέρυθρο μπορούμε να δούμε το ορατό φως των κίτρινων κι ερυθρών αστεριών πίσω από τ' αέρια και τη σκόνη. Στον διαστημικό αυτό χώρο περιέχονται χιλιάδες εξωτικές μαύρες τρύπες, παλμικά αστέρια νετρονίων κι αντικείμενα UF που οι αστρονόμοι σκοπεύουν να εντοπίσουν με το νέο όργανο.
Το σμήνος των λαμπρών αστεριών κοντά στο κέντρο της εικόνας, περιβάλλει μια πελώρια μαύρη τρύπα. Το FLAMINGOS-2 θα είναι το πρώτο όργανο που θα μελετήσει την αύξηση και την εξέλιξή της για πάνω από τα τελευταία 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: