Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Η ζωή των αστεριών : ακραία υπολείμματα

Westerlund 1
Ανοιχτό σμήνος
Απόσταση : 16.000 έτη φωτός
.
CXO J164710.2-455216
Αστέρας νετρονίων στο σμήνος Westerlund 1
( το φωτεινό αστέρι κάτω αριστερά στην εικόνα, αναβοσβήνει )
Απόσταση : 16.000 έτη φωτός
.
G11.2-0.3
Παλμικός αστέρας νετρονίων ( pulsar )
Απόσταση : 16.000 έτη φωτός
.
Πίδακες του παλμικού αστέρα νετρονίων της Ιστίας
IAUC 7347
Απόσταση :
815 έτη φωτός
Με έκταση μόνο 19 km, ο παλμικός αστέρας νετρονίων της Ιστίας είναι ότι απέμεινε από το αστέρι που δημιούργησε το ομώνυμο νεφέλωμα που βλέπουμε στην επόμενη φωτογραφία. Η ακολουθία των εικόνων αποκαλύπτει ότι ο pulsar εκπέμπει πίδακες σωματιδίων υψηλής ενέργειας μήκους 5 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και πλάτους 300 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, με μιά ταχύτητα που φτάνει τη μισή ταχύτητα του φωτός.
.
Υπόλειμμα του υπερκαινοφανούς Ιστία
Νεφέλωμα εκπομπής
Απόσταση : 815 έτη φωτός
Σαν πινελιές πάνω στο φόντο του νότιου αστερισμού Ιστία , φαίνονται τα κουρελιασμένα υπολείμματα ενός αστεριού που εξερράγη πριν από 9.000 χρόνια. Η έκρηξη αυτή θα είχε φωτίσει το νυχτερινό ουρανό της γης τόσο έντονα όσο και η πανσέληνος. Ότι απέμεινε από το αστέρι είναι αυτά τα νήματα που συνεχίζουν να εκτείνονται στο διάστημα και ο πυκνός πυρήνας νετρονίων που είδαμε στην προηγούμενη φωτογραφία.
.
SGR 0526 - 66
Μαγνητικός αστέρας νετρονίων ( Magnetar )
Απόσταση : 160,000 έτη φωτός
Οι νηματώδεις δομές που φαίνονται σε αυτήν την εικόνα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble είναι τα υπολείμματα από ένα αστέρι μεγάλης μάζας το οποίο εξερράγη πριν από χιλιάδες χρόνια στο Μεγάλο Μαγγελανικό νέφος.
Στο εσωτερικό αυτής της δομής βρίσκεται ένα νεαρό, υψηλά μαγνητισμένο αστέρι νετρονίων. Το αδέξιο αυτό αστέρι, δημιουργεί μαγνητικά πεδία χίλια τρισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρά από κείνα της γης. Στην επιφάνειά του, μια σιδερένια μπάλα θάταν υποκείμενη σε μια δύναμη 150 εκατομμύρια φορές πιο ισχυρή από την βαρύτητα της γης.
.
IC 10 X-1
Μελανή οπή
Καλλιτεχνικές απεικονίσεις της μελανής οπής
Απόσταση : 1.8 εκατομμύρια έτη φωτός
Πηγές στοιχείων : Διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra x-ray, ESA Science, Chandra x-ray, Giles Sparrow, Cosmos, Quercus Pubblishing Ltd, London 2006, Terence Dickinson, Το σύμπαν και πέρα από αυτό, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης 2004, Ματιές στο Σύμπαν, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης 2003, Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble , Αστροφυσικό κέντρο Harvard - Smithsonian.

Δεν υπάρχουν σχόλια: