Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Πως αποκαλύπτουν τα μυστικά τους οι εξωγήϊνοι πλανήτες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ( ESA ) έχει θέσει στον εαυτό του έναν φιλόδοξο στόχο : ν' αναγνωρίσει τα βιο - σημεία σε πλανήτες όπως η Γη που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια.
Το πρώτο βήμα προς μια τέτοια προσπάθεια είναι η αναζήτησή τους, η οποία αποτελεί και το θέμα της εργασίας των Lisa Kaltenegger του Αστροφυσικού Κέντρου του Harvard-Smithsonian στο Cambridge και Franck Selsis του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Bordeaux στη Γαλλία.
Το φάσμα του πλανήτη μπορεί να περιέχει ίχνη σημαντικών - για την κατοίκηση - ατμοσφαιρικών ειδών, όπως το CO2 και το H2O, ή τα ίχνη αυτά να προκύπτουν από βιολογική δραστηριότητα (O3, CH4, και N2O),” λένε. “ Η παρουσία ή η απουσία αυτών των χαρακτηριστικών του φάσματος θα δείξει ομοιότητες ή διαφορές με τις ατμόσφαιρες των γήινων πλανητών.”
Ωστόσο, η ομοιότητα αυτή είναι μάλλον αμφισβητίσημη. Αναζητώντας ίχνη ζωής σε μια από τις πιο γοητευτικές εργασίες που έχουν γίνει διαχρονικά στο θέμα, ο Carl Sagan κι ο συνεργάτες του ανέλυσαν το φάσμα της Γης που λήφθηκε από τη βολίδα Γαλιλαίος. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η βιολογία μας οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα του O2 και την ταυτόχρονη παρουσία ιχνών του CH4.
Οι Kaltenegger και Selsis καταλήγουν ότι μια λεπτομερέστερη μελέτη αυτών των παραμέτρων είναι αναγκαία κι ότι δεν πρέπει να περιοριστεί σε θεωρητικό επίπεδο.
Κι ο καιρός έχει ήδη έλθει. Με περισσότερους από 300 γιγαντιαίους εξωπλανήτες που έχουν ανιχνευθεί, η εξέταση της πρώτης εξωγήϊνης περίπτωσης από τους αστροβιολόγους είναι θέμα χρόνου, ίσως λίγων μόνο μηνών.
Πηγές στοιχείων : Το blog της αστροφυσικής κι οι ιστοσελίδες που ήδη αναφέρθηκαν.
Μετάφραση από τ' αγγλικά : Σοφία Πάνου, Οκτώβριος 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: