Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Μετεωρίτης 10 τόνων έπεσε στον Καναδά

.
Στις 20 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι του δυτικού Καναδά απήλαυσαν ένα σπάνιο θέαμα στους ουρανούς. Μια τεράστια μπάλα φωτιάς διέσχισε την ατμόσφαιρα υπό γωνία 60 μοιρών και μετά από διαδοχικές εκρήξεις καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Το φαινόμενο δεν διήρκεσε πάνω από 5 δευτερόλεπτα, αλλά άφησε άφωνους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, λάμποντας στον ουρανό με ισχύ δισεκατομμυρίων βάτ κάνοντας τη νύχτα μέρα σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Τα Πανεπιστήμια και Αστεροσκοπεία της περιοχής δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις από αυτόπτες μάρτυρες, μερικοί μάλιστα είχαν προλάβει να αποθανατίσουν το φαινόμενο με τις φωτογραφικές μηχανές τους. Μετά από μια πρώτη εκτίμηση των γεγονότων οι επιστήμονες εικάζουν οτι επρόκειτο για έναν αστεροειδή βάρους 10 τόνων, που διέσχισε μια ασυνήθιστα μεγάλη διαδρομή μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα, πριν εκραγεί σε ύψος 37 χιλιομέτρων από το έδαφος. Τα περισσότερα μετεωροειδή αναφλέγονται ολοσχερώς σε ύψος 60-70 χιλιομέτρων. Επίσης, η ταχύτητά του φαίνεται να ήταν σχετικά χαμηλή, μόλις 14 χλμ/δευτερόλεπτο, σε σχέση με τη συνήθη των 20 χλμ/δευτερόλεπτο.
Πολλοί κάτοικοι ανέφεραν οτι μετά την έκρηξη είδαν κόκκινα θραύσματα να συνεχίζουν την πτώση προς το έδαφος, ενώ εντυπωσιακά νέφη σκόνης έμειναν στον αέρα να σημαδεύουν την τροχιά του μετεωοροειδούς για πολλά ακόμη λεπτά. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι δυνατόν να βρούν θραύσματα στο έδαφος σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων, το καθένα βάρους μεγαλύτερου των 50 γραμμαρίων.
.
Καταγραφή του φαινομένου πτώσης μετεωρίτη τον περασμένο Οκτώβριο στον Δυτικό Καναδά. Δεξιά φαίνεται και η Σελήνη.
Το φαινόμενο της εισόδου μετεωροειδών στην ατμόσφαιρα δεν είναι σπάνιο, έστω και αν δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό σε τέτοιο βαθμό. Υπολογίζεται οτι ένα μετεωροειδές αυτού του μεγέθους «επισκέπτεται» την περιοχή του Καναδά κάθε πέντα χρόνια, ενώ κατά μέσον όρο δέκα μετεωροειδή εισέρχονται κάθε χρόνο σε κάποιο σημείο της γήινης ατμόσφαιρας. Παρ’ολ’αυτά ελάχιστες φορές έχουν καταγραφεί οι τροχιές τους με ακρίβεια. Γι΄αυτό, το πρόσφατο φαινόμενο αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού καταγράφηκε από πολλές περιοχές κι επομένως θα είναι σχετικά εύκολο να υπολογιστεί η ακριβής τροχιά του, ακόμη κι εκείνη που είχε πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης.
Οι αστεροειδείς είναι κοσμικά θραύσματα, κατάλοιπα της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, που περιφέρονται στο μεσοπλανητικό χώρο ( γι’αυτό κι ονομάζονται μετεωροειδή ) και μερικές φορές συναντούν πλανήτες στην πορεία τους. Δισεκατομμύρια αστεροειδών βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο «νέφος του Όορτ», ένα είδος άλου που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα. Άλλοι είναι συγκεντρωμένοι στη «ζώνη του Kuiper» που βρίσκεται πέρα από τον Πλούτωνα κι οι υπόλοιποι περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε μια τροχιά που βρίσκεται μεταξύ του Άρη και του Δία, τη λεγόμενη «ζώνη των αστεροειδών».
Μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί και φωτογραφηθεί πολλοί αστεροειδείς, το ενδιαφέρονόμως των επιστημόνων επικεντρώνεται σ' εκείνους που βρίσκονται σχετικά κοντά στη Γη και που θεωρητικά υπάρχει πιθανότητα να συγκρουστούν μαζί της στο μέλλον. Έχουν ανιχνευθεί περί τα 4000 τέτοια αντικείμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο.
.

Το πρώτο θραύσμα που βρέθηκε κι " ο κρατήρας του "
.

Το μεγαλύτερο θραύσμα που βρέθηκε ζυγίζει 13 kg. Κατά την πτώση του, δημιούργησε μια εσοχή 5-10 εκ. και στη συνέχεια αναπήδησε μερικά εκατοστά πιο πέρα.
Οι Καναδοί επιστήμονες επινοήσαν ένα εργαλείο με το οποίο μπορούν να ανακαλύψουν κρατήρες μετεωριτών στην επιφάνεια της Γης που μέχρι τώρα παρέμεναν άγνωστοι. Η μέθοδος βασίζεται στην ανάλυση αέριων τριδιάστατων φωτογραφιών χάρη σε μια δέσμη φωτός λέιζερ που σαρώνει το έδαφος ( η τεχνική είναι γνωστή ως LIDA ). Στη συνέχεια ένα αυτοματοποιημένο υπολογιστικό πρόγραμμα «αφαιρεί» τα δέντρα, τις κατοικίες, κλπ. κάνοντας ορατό οποιονδήποτε προϋπάρχοντα κρατήρα στο έδαφος.
Με την τεχνική αυτή πιστεύουν οτι θ' ανακαλύψουν εκατοντάδες κρατήρες μετεωριτών που έπεσαν στη Γη, αλλάζοντας ριζικά τις απόψεις μας και κυρίως τους υπολογισμούς μας σχετικά με τη συχνότητα του φαινομένου στο παρελθόν και μέλλον.
Πηγές στοιχείων : Universe today , Ελένη Χατζηχρήστου , Nancy Atkinson, Bruce McCurdy κι η ιστοσελίδα που ήδη αναφέρθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: