Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

LSST : Ένα νέο μάτι στον ουρανό υπό κατασκευή

Τα μέλη της κατασκευαστικής ομάδας του LSST, ποζάρουν ύστερα από την επιτυχημένη δοκιμή του λευκού καθρέφτη διαμέτρου 8.4 μ. του τηλεσκοπίου.
Μια γενικευμένη επισκόπηση εκατομμυρίων γαλαξιών μπορεί να φανερώσει την πιθανή επίδραση της σκοτεινής ενέργειας στην κατανομή των γαλαξιών στο Σύμπαν.
Το LSST, ή το Μεγάλο Συνοπτικό Τηλεσκόπιο Αποτύπωσης, είναι ένα μεγάλο τηλεσκόπιο αποτύπωσης του ουρανού που κατασκευάζεται στην βόρεια Χιλή για το σκοπό αυτό. Το 2015 που θα λειτουργήσει, θα είναι το μεγαλύτερο, ταχύτερο και διεισδυτικότερο μάτι της νέας ψηφιακής εποχής. Κάθε ματιά του θα αγκαλιάζει ένα κομμάτι του ουρανού ισοδύναμο με 400 φορές την πανσέληνο, και θα παίρνει μια φωτογραφία του ουρανού κάθε 15 δευτερόλεπτα.
Οι λειτουργίες που προβλέπει είναι προγραμματισμένη ψηφιακή φωτογράφιση ολόκληρου του ουρανού κάθε τρεις μέρες, αποτύπωση της δομής του δυναμικού μας Σύμπαντος σε τρεις διαστάσεις, εξερεύνηση τη φύσης της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.
Ταυτόχρονα, θα γίνει μια επισκόπηση του ουρανού κι από το διάστημα, από την διαστημική αποστολή Joint Dark Energy Mission, που θα εκτοξευθεί μεταξύ 2011 και 2017. Οι αστρονόμοι θα μπορούν να μελετήσουν ταυτόχρονα υπερκαινοφανείς, αστεροειδείς που πλησιάζουν σε πλανήτες ή κομήτες κι άλλα δυναμικά ουράνια φαινόμενα, ενώ περιμένουν να δουν εκατοντάδες εκατομμυρίων γαλαξιών, ίσως τα 2/3 του γνωστού μας Σύμπαντος.
Πηγές στοιχείων : Ελένη Χατζηχρήστου , η ιστοσελίδα του Universe today κι η ιστοσελίδα του LSST που ήδη αναφέρθηκε.
Μετάφραση από τ' αγγλικά : Σοφία Πάνου, Οκτώβριος 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: