Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Οι παράξενοι ήχοι του Κρόνου

Ο Κρόνος είναι πηγή έντονων εκπομπών ραδιοκυμάτων. Τα ραδιοκύματα είναι στενά συνδεδεμένα με τα σέλη κοντά στους πόλους του πλανήτη. Τα σέλη αυτά μοιάζουν πολύ με τα φώτα στο Βόρειο και Νότιο σέλας της Γης. Το διαστημόπλοιο Cassini άρχισε ν' ανιχνεύει τα ραδιοκύματα αυτά τον Απρίλιο του 2002, έυρισκόμενο σε απόσταση 2.5 αστρονομικών μονάδων από τον πλανήτη, χρησιμοποιώντας το όργανο Cassini Radio and Plasma Wave Science (RPWS) .
Το RPWS μας έδωσε τώρα τις πρώτες υψηλής ανάλυσης παρατηρήσεις των εκπομπών αυτών που δείχνουν μια εκπληκτική ακολουθία διακυμάνσεων συχνότητας και χρόνου. Το σύνθετο ραδιοκυματικό φάσμα με τους τόνους που ανυψώνονται και χαμηλώνουν, μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο φάσμα των εκπομπών ραδιοκυμάτων στα σέλη της Γης. Οι δομές αυτές δείχνουν ότι υπάρχουν πολυάριθμες πηγές ραδιοκυμάτων που κινούνται κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών που συσπειρώνονται στην περιοχή των σελών.
Ο χρόνος της εγγραφής αυτής συμπιέστηκε έτσι ώστε τα 73 δευτερόλεπτα ν' αντιστοιχούν σε 27 λεπτά. Επειδή οι συχνότητες αυτές βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από την ακτίνα της ακουστικής συχνότητας, μετακινήθηκαν κατά έναν παράγοντα 44 προς τα κάτω.
Πηγές στοιχείων : Η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που ήδη αναφέρθηκε, του Universe today και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πλανητικών Επιστημών.
Μετάφραση από τ' αγγλικά : Σ. Πάνου, Σεπτέμβριος 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: