Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ένας πράσινος κομήτης πλησιάζει στη Γη

Ο κομήτης Lulin
O κομήτης Lulin, που πήρε το όνομα του από το Αστεροσκοπείο στην Ταϊβάν, στο οποίο τραβήχτηκε η εικόνα που απεικόνιζε τον κομήτη για πρώτη φορά, πλησιάζει σήμερα τη Γη.
Ανακαλύφθηκε από ένα δεκαεννιάχρονο νεαρό με το όνομα Quanzhi Ye, σε συνεργασία με ένα φοιτητή της μετεωρολογίας του πανεπιστημίου Yat-sen στην Κίνα. Την εικόνα την τράβηξε ο ταϊβανέζος αστρονόμος Chi Sheng Lin από το αστεροσκοπείο του Lunin. Είναι ένα όμορφο αντικείμενο στον ουρανό με έντονο πράσινο χρώμα που θα μπορεί να το δει ο κόσμος ακόμα και με γυμνό οφθαλμό.
Ο κομήτης θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 0.41 Αστρονομικών Μονάδων στις 24 Φεβρουαρίου του 2009, ενώ σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, στη μέγιστη φωτεινότητα του θα έχει φαινόμενο μέγεθος μεταξύ 4 και 5. Ο κομήτης επισκέπτεται πιθανότατα για πρώτη φορά το ηλιακό μας σύστημα.
Το πράσινο χρώμα του κομήτη προέρχεται από τα αέρια της ατμόσφαιρας του που αποτελείται κυρίως από κυάνιο (CN - ένα δηλητηριώδες αέριο που συναντάτε σε πολλούς κομήτες) και διατομικό άνθρακα (C2). Και τα δυο αυτά αέρια αποδίδουν το πράσινο χρώμα όταν πέφτει πάνω τους η ακτινοβολία του Ήλιου.
Το 1910, πολλοί άνθρωποι πανικοβλήθηκαν όταν οι αστρονόμοι προέβλεψαν ότι η Γη θα περνούσε μέσα από την πλούσια σε κυάνιο ουρά του κομήτη Χάλεϋ (Halley). Στην πραγματικότητα η ουρά του κομήτη δε θα μπορούσε να διαπεράσει την πυκνή ατμόσφαιρα της Γης, αλλά ακόμα και αν η Γη δεν είχε καν ατμόσφαιρα, το κυάνιο της ουράς του κομήτη ήταν πολύ αραιό για να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα. Θα προσεγγίσει τη Γη μέχρι και την απόσταση των 61 περίπου εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κάτι που τον καθιστά τελείως ακίνδυνο για την ανθρωπότητα.
Στις 16 Φεβρουαρίου, ο κομήτης θα διέλθει από τον α της Παρθένου (τον αστέρα Στάχυ - διεθνώς Spica). Ο Στάχυς είναι ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού της Παρθένου με φαινόμενο μεγέθους 1 . Στις 24 Φεβρουαρίου, και καθώς ο κομήτης θα είναι στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη, θα βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα και θα φαίνεται πολύ κοντά στον πλανήτη Κρόνο.
Πηγή στοιχείων : Nasa Science , Κοσμικές διαδρομές .

Δεν υπάρχουν σχόλια: