Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Η επέτειος του Hubble

Νεφέλωμα εκπομπής
NGC 3372
Απόσταση : 8.000 έτη φωτός
Για τον εορτασμό της 17ης επετείου της εκτόξευσης του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, μια ομάδα αστρονόμων της NASA εκθέτει μερικές από τις μεγαλύτερες πανοραμικές φωτογραφίες που έχουν παρθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο. Μία από αυτές είναι και η παραπάνω, μια φωτογραφία ευρέως πεδιου 50 ετών φωτός του Νεφελώματος της Καρίνας, όπου λαμβάνει χώρα μια σφοδρή δίνη αστρικών γεννήσεων και θανάτων.
Οι εικόνες 1 και 2 του νεφελώματος από το Hubble δείχνουν την αστρική γέννηση σ' ένα νέο επίπεδο λεπτομέρειας.
Αυτά τα τοπία που μοιάζουν με φανταστικά, είναι μία κόλαση που έχει σμιλευτεί από τη δράση των αστρικών ανέμων και καίγεται από την υπέρυθρη ακτινοβολία την οποία εκπέμπουν τα τεράστια αστέρια που κατοικούν εκεί. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής, σχίζουν το υλικό που τα περιβάλλει και που αποτελεί το τελευταίο ίχνος του γιγάντιου νέφους από το οποίο γεννήθηκαν.
Το αχανές νεφέλωμα περιέχει τουλάχιστον μια δωδεκάδα λαμπρών αστέρων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν μια μάζα που κυμαίνεται από τις 50 έως τις 100 ηλιακές. Ο μοναδικός κι ο εξοχότατος αστέρας του νεφελώματος είναι ο Ήτα Καρίνας, που βρίσκεται στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας 2.
.
Τα " πυροτεχνήματα " στο Νεφέλωμα της Καρίνας άρχισαν τρία εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν τ' αστέρια της πρώτης γενιάς του νεφελώματος συμπυκνώθηκαν από ένα μεγάλο νέφος ψυχρού μοριακού υδρογόνου. Η ακτινοβολία των αστεριών αυτών δημιούργησε μια εκτεινόμενη φυσαλίδα θερμού αερίου. Οι ομάδες των σκοτεινών νεφών που διασκορπίζονται στο νεφέλωμα και μοιάζουν με νησιά, ( φωτογραφία 2 ) είναι μικροί κόμβοι αντίστασης στην επέλαση του φωτοϊονισμού που απειλεί να τα εξαφανίσει.
Η καταιγιστική δράση των αστρικών ανέμων και της υπέρυθρης ακτινοβολίας μέσα στην κοιλότητα συμπιέζει τώρα τους " τοίχους " ψυχρού υδρογόνου που την περιβάλλουν, πυροδοτώντας έτσι ένα δεύτερο στάδιο αστρικού σχηματισμού.
Ο Ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να γεννήθηκαν μέσα σ' ένα παρόμοιο κοσμικό χωνευτήρι 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Παρατηρώντας το νεφέλωμα της Καρίνας βλέπουμε τον τρόπο που γεννιέται ένας αστρικός σχηματισμός κατα μήκος ενός πυκνού σπειροειδούς βραχίονα του Γαλαξία.
Στην παραπάνω φωτογραφία που πάρθηκε από την προηγμένη κάμερα χαρτογράφησης του Hubble, προστέθηκαν χρωματικές πληροφορίες για τα χημικά δεδομένα του νεφελώματος από το Αστεροσκοπείο Cerro Totolo της Χιλής. Το κόκκινο αντιστοιχεί στην εκπομπή θείου, το πράσινο στην εκπομπή υδρογόνου και το γαλάζιο στην εκπομπή οξυγόνου.
Πηγές στοιχείων : Το βιβλίο και οι ιστοσελίδες του Hubble που έχουν ήδη αναφερθεί.
Μετάφραση από τ’ αγγλικά : Σοφία Πάνου, Απρίλιος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: